2019-08-21

På lördag ska vi ha kräftskiva kl 18.00. Christoffer och Paulina kommer, likaså Johan, och Sonia och Tommy. Det ska bli skoj. Var och en tar med sig egna skaldjur. Vi står för bröd, dessert, drickor alkoholhaltiga som icke alkoholhaltiga. För övrigt går allt sin gilla gång.

2019-06-22
 

Igår var det midsommarafton. Vi var borta hos bekanta till oss. Otto fick vara hemma. Vi fick god mat hos våra bekanta, Janne och Mia. Det var trevligt. Otto klarade sig bra härhemma. Idag har vi tagit oss en promenad i skogen. Det var skönt väder. På måndag hoppas jag att vi åker in till stan och byter min Låna- och Läsbok. Jag har läst ut den. 
 

2019-05-09

Otto är en underbar hund. Han påminner om Max men är lite tuffare. Hans mormor var Max syster. Allt går sin gilla gång här. Var på blodspårkurs med Bill igår. Otto var jätteduktig. 

2019-04-09

Otto har namnsdag idag! Han fick ett extra smaskigt tuggben. På måndag ska han få sin årliga vaccination. Nästa vecka ska han börja sin blodspårkurs hos Lines Hundskola vid Sörtorpagården.  I övrigt går allt sin gilla gång. Otto fäller fortfarande. Vi ska ge honom lite B-vitamintillskott. 

2018-09-16

Otto tror att han är en varg....
Det har varit en tuff tid för både mig och Otto då vi inte kunnat komma ut i skogen så ofta som vi velat.
Min rygg har bråkat, mestadels beroende på att ena knät har krånglat (värk). Men nu är det full fart igen med våra skogspromenader varje dag. Han är ju begränsad till sin hage på 150kvadrat här hemma.
blir bättre när vi ställer in robotgräsklipparen (Putte) för säsongen, då har han hela trädgården till sitt förfogande.

Snälla vovvar allihopa. Snälla vovvar allihopa.

2018-09-10

Var ett tag sedan vi skrev i dagboken. Kortet som Rosangela tog här bredvid, är från en träff hos Marie-Louise på Garplyckans kennel i Arentorp den 21:e juli. Lite blandat med Landseer och Leonberger som synes, men vi hade det trevligt allihopa. 
Inget speciellt har hänt och Otto mår bra men behöver uppfostras map. uppförande när vi får besök.
Han är snäll men alldeles för glad och hoppar och slår med tassarna. 

Här ligger jag bra husse, blommorna är mjuka Här ligger jag bra husse, blommorna är mjuka

2018-07-07

Fortfarande varmt, och otto får bara promenader då jag vaknar tidigare och det är svalare ute. Annars busar vi i trädgården. Otto hitter ställen i skuggan, helst i rabatten under bambun.
Vi har skaffar en robotgräsklippare (putte) Otto är ointresserad av den. Men han är i sin hage på dagarna och där klipper inte putte.

Otto och husse Otto och husse

2018-06-16

Det är Rosangela som skriver, det var ett tag sedan. Nu är Otto ett år och någon månad. Det har varit väldigt varmt för Otto sedan maj månad. Han har legat under AC:n när det varit som varmast. Han är väldigt lik Max vid hundmöten, inga bekymmer. Men kanske lite för glad i besökare som kommer hem till oss. 
Vi har varit utan internet i drygt två veckor men nu är det fixat.
Bill tog med sig Otto till sjön vid Härskogen. Han fick bada och simma för första gången sedan vi fick honom.
Fästingtabletterna han fick har fungerat bra.  

Nytvättad för första gången. Nytvättad för första gången.

2018-05-26

Otto har fått sina Leptospirossprutor nu. Fästingtabletterna funkar bra, inga fästingar sätter sig trots att det kryper ett antal fästingar i pälsen efter skogspromenaden, dessa borstas ur innan vi kommer hem.
Vi hälsade på Magdalena och Mats i Sävedalen, det var en upplevelse för Otto. De tre leonbergertikarna var nyfikna på honom men han var blyg och drog sig undan. Det gick bättre efter en stund, men han höll sig på sin kant. Vi hade det trevligt i alla fall.
Otto har fått en dragsle och spårsle uppsydda efter hans mått, det var en kvinna i Hindås som gjorde detta. Snyggt och gediget arbete.
 

Otto i sin nya fåtölj Otto i sin nya fåtölj

2018-05-05

Fåtöljen accepterades. 
Vi har börjat med lydnadskurs steg 2 hos Lines hundskola. Otto gillar det men är helstollig där. Så det tar nog ett tag innan allt fastnar...
I morgon skall han schamponeras för första gången, för att valppälsen skall släppa lite lättare. Det blir nog en pärs både för mig och Otto.
Senaste invägningen  63 kg och han är nästan 80cm i mankhöjd.  

Promenad 02/25 Promenad 02/25

2018-03-08

Otto stortrivs i snön, speciellt nu då han kan vara lös och rusa runt. Det finns ett ställe i skogen dit ingen kommer och han kan springa runt.

I går var vi inne i Göteborg och fikade samtidigt som vi hämtade en bedårande akvarell på Otto som vi beställt. Vi fikade tillsammans med konstnären, John Ma och hans hustru Yuan Yuan. Det var en trevlig fikastund med två underbara människor!

Annars här hemma händer inget speciellt, jag skottar snö. Rosa tränar, två gånger i veckan hos en fysioterapeut, hemmaträningen får jag tjata på henne....

Har också börjat så sommarblommor i garaget som är fullt av våra citrusträd och andra övervintrande blommor.

Otto har fått en egen fåtölj, eftersom Nelson hade en som han älskade.
 

Otto och husse Otto och husse

2017-01-29

Ingenting speciellt har hänt. Otto är en buse.   

Otto kämpar med sin julklapp. Otto kämpar med sin julklapp.

2017-12-28

Julen har förflutit lugnt, både Christoffer och Johan var hemma på julafton, riktigt trevligt. Otto fick ett jättetuggben.
För drygt en vecka seda blev det ett veterinärbesök till, och det konstaterades en lindrig öroninflammation. En veckas kortisonbehandling, kan sägas att jag står inte högt i kurs hos Otto när jag kommer med sprutan för att ge honom 1 ml. i varje öra. Men idag var det sista gången och det ser bra ut.
Han väger nu 54 kg och mankhöjd 74 cm.
Inget fel på hans energi, helvild när grabbarna kommer, kan även vara på besökare.
Han går jättefint i koppel, inga bekymmer, använder ett brett halvstryp.
Det enda som jag inte riktigt begriper är när han varit ute i trädgården och vill in.
han ger ett eller två skall och står utanför dörren, men när jag öppnar tittar han bara oförstående på mig, trots lock och pock kommer han inte. Ibland går det med godispåsens prassel, men inte alltid jag får sätta mig på golvet innanför dörren vidöppen och locka på honom, då kommer han för det mesta. Det är jobbigt nu på vintern, när det regnar och är kallt, vill inte han ska bli våt och förkyld.
Dushen går utmärkt efter en smutsig promenad, han går själv direkt in i duschen när vi kommit hem.  

Bill och otto pustar ut efter promenaden. Bill och otto pustar ut efter promenaden.

2017-12-10

Igår var vi på julpromenad inne i Göteborg med 20 talet vovvar. Otto uppförde sig exemplariskt trots allt stoj och glam i staden.
mina promenader med Otto blir tätare nu allteftersom mitt knä blir bättre.
Nu har vi övergått till  junior foder RC giant.

Rosangela fotograferar Rosangela fotograferar

2017-11-14

Igår fick Otto sin Leptospiros vaccination, och invägningen visade på 46 kg. Valpen börjar bli stor.
Och bustagen sitter i.....
Han har varit lite lös i magen, men det är över nu, tack vare den kokta mosade pumpan som blandas i hans mat.
Maten ja, han äter fortfarande RC giant puppy. Får fiskolja samt glukosamin som extra tillskott. Lite A-fil till morgonmålet. Han får fyra måltider om dagen, 07.00, 12.00 17.00 och 22.00 , men får nog tänka på hur vi skall dra ner till 3 måltider om dagen och i ett senare skede till 2 måltider.
På bilden har jag inga kryckor men det gick bra då vi gick runt området med Rosas elrullstol som jag kunde hålla mig i.
Statusen på mitt knä är ok, tog agrafferna igår, trappat ner alvedontabletter för de verkar inte funka i alla fall. Har ont som fn på natten.... men det går ju över.
Idag var det underkylt regn så dubbarna fick fällas ut på kryckorna då jag hämtade in tidningen. 

2017-11-02 2017-11-02

2017-11-02

Vi tycker att busen lugnat sig lite.... men bara lite.
Jag (husse) har bytt min högra knäled den 23:oktober. Den värsta värken börjar släppa.
Otto har inte fått mer än några få promenader, som sönerna hjälpt till med. Jag försöker aktivera honom så gott det går ute på vår tomt.
Ja så var det bia-bädden, han fick ett anfall och gick lös på den. Jag hann inte fram riktigt för att rädda den, men det blev en liten reva. Nu har han en fäll att sova på istället, även om det inte är ofta han sover på den en hel natt. Han byter sovplats under natten, då helst på klinkersgolvet.
 

2017-10-04 2017-10-04

2017-10-07

Tiden går fort och busen växer, 39 kg nu. Han är drygt fem månader och fortfarande valp i ordets rätta bemärkelse.
Det är bara bus, och allt ska testas , även husses o mattes tålamod. Men det är en underbar krabat.
Hans riktiga tänder börjar komma nu, de kryper upp bredvid de vassa valptänderna.

Den 23:e oktober skall jag opereras. Byte av höger knäled. Den vänstra bytte jag förra året vid samma tid.
Det blir en prövoperiod för mig och Otto att vara rädd om mitt nyopererade knä....
 

2017-09-02 2017-09-02

2017-09-04

Otto växer så det knakar. I dag fickvi köpa en ny sele till honom då den gamla blev för liten.
Vi var ute på skogsrundan med Otto för första gången i lördags. Det gick bra  förutom att han blev lite stel dagen efter, så det blir nog bara kortare rundor ett bra tag framöver, han har ju trädgården att busa runt i.
I morgon blir det valpkurs igen, jag försöker varje dag att träna med honom men det känns hopplöst, han vill bara busa.
Vi har tränat med att vara ensam hemma, det fungerar bra, vad jag förstått så sover han innanför dörren när vi är borta. Inga tendenser (än) att tugga på möblemanget. Det känns lite friare nu att Rosa och jag kan åka in till stan o fika igen.
Bia-bädden som Nelson hade tar vi fram till natten, som han sover i nästan hela natten. Tänkte det kunde vara gott för hans leder att sova mjukt. Får den vara framme efter han vaknat börjar han tugga på den när han går igång...
Klo-klippningen går bra när han är trött, får ta en tass i taget innan han tröttnar.

2017-07-30 2017-07-30

2017-07-30

Det händer inte så mycket just nu , utan att Otto växer så det knakar. Busar , ja det gör han. Biter och skäller mellan de lugna stunderna som blir längre och längre. Vi har inga galler inne på natten längre, han sover hela natten, och är trött på morgonen. Valphagen är förbättrad nu, samt är högre så han inte kommer ut.
Den 15:e skall det bli valpkurs hos Lina i Härryda.

Ottos hårtork Ottos hårtork

Söndag 2017-07-16

Idag regnar det för första gången sen Otto kom hem.
Testade hårtorken.... Otto blev inte imponerad. Får nog ha en tillvänjningsperiod för att lugna ner honom.

Hoppas han ömsar tänder snart, så vi slipper allt bitande. Han har sina stunder då han är som en tornado, men det går ju över, Max var likadan.

Det går bra med maten , Royal Giant Puppy. 2,5 dl 4ggr om dagen. Lite A-fil morgon och kväll, lunch och middag Omega-3 olja 1 matsked fördelat på dessa två måltider. Äter allt , gillar att tugga på stenar (om han får tag på dom) lecakulor speciellt.

Blir ju inte mycket annat gjort här hemma, potatisen (amadine) är fin , vi har snart slut på dom. Växthuset är det gurksäsong i. Plockar in varje dag till sallad och tzaziki. Tomaterna börjar så sakteliga bli röda.

Det gick bra hos veterinären, DHPPi fick han. och blev invägd till 16,5 kg.

Kisseriet ja, händer en olycka någon gång men allt mer sällan. Ibland är han bekväm och kissar på entréplanet...
Natten funkar bra, får han kissa sent 23-24 så håller han sig hela natten. Men mitt i natten vill han upp och dricka vatten. Jag får ju gå upp då, i och med kompostgallret som sitter i öppningen till sovrummet.
Vågar inte ta bort det än med tanke på hans hyss och tuggande.

Koppelträningen går bra om han får bestämma vart han ska gå.... Men vi kämpar på.  När han blir stökig tranar vi kommandon som sitt,ligg, rulla runt  och high five.

Allt detta, han är ju trots allt inte mer än 11 veckor.

 

Otto med nyinköpt sele. Otto med nyinköpt sele.

Torsdag 2017-07-13

I morgon skall vi till veterinären och vaccinera Otto.
Sele är inköpt samt grind till bilen och dyna med filt.
Han är "nästan" rumsren nu. Men väldigt bitig, det jobbar vi på även om det känns tröstlöst ibland, men vi inbillar oss att det blivit bättre. Det gäller att vara konsekvent och envis. Vi har anmält honom till en valpkurs som börjar nu i augusti. Han vill tugga på allt, speciellt det han inte får tugga på stenar blan annat.

 

Tisdag 2017-07-04

Otto Har varit hemma en vecka nu och börjat bli hemmastadd. Det är lite si och så med kisseriet men det börjar bli färre pölar inomhus. Han har aldrig bajsat inomhus (som tur är). Han vägde 10,5 kg när vi hamtade honom, och nu väger han 12,5. kg. Fyra mål mat om dagen blir det. Det blir lek i valphagen som jag gjort. Är jag i trädgården och pillar får han följa med. Otto har sylvassa tänder så man får passa sig, våra fötter får han inte bita i, det vet han .

Otto sex veckor Otto sex veckor

Torsdag 2017-06-22

Nu har vi fixat valpfoder och koppel samt massa andra prylar som hör till.
I morgon förmiddag kommer Christoffer och hjälper mig med valpinhägnaden på gräsmattan framför huset.
 

Perla med tre av valparna Perla med tre av valparna

Torsdag 2017-06-01

I går var Jag ,Rosa och Christoffer och hälsade på hos Christina på
Aldibara's i Norge. Vi fich träffa våran Otto och hela kaffekullen som Christina skall kalla denna kullen.Det var trevligt att klämma på lilla Otto och se alla valparna. Perla (mamman) var så lugn och fin. Vi träffade också Bolero (pappan) en stor och fin kille som var glad och pigg.

Torsdag 2017-04-06

Det var ett tag sedan det skrevs här, men det ska bli bättring.
Vi har ju pratat med Christina på Aldibara´s kennel i Norge om att få köpa en valp, en hanne.
Nu har hon parat Aldibara´s Rocking to Pearl Jam (Perla) med Faithful Amigo Eau De Moshino (Bolero)
Valparna väntas runt 3:e maj.
Rosangela och jag ser med spänning fram emot nedkomsten.
Namnet på den blivande vovven blir Otto.
Perlas mamma var syster till Max.
På tal om knäoperationen på det andra knät, så har jag bett om att senarelägga den till oktober/november i år. Det "nya" knät fungerar bra.
 

Torsdag 2016-12-08

Knäoperationen är överstånden och det känns bättre nu efter 4 veckor med smärta efter operationen.
Saknaden efter vovvarna blev övermäktig för Rosangela, (jag har velat ha en ny hela tiden) så vi har frågat Christina på Aldibaras om vi kunde få köpa en valp av henne, ev så kunde det bli till hösten 2017, vi hoppas. Ville gärna ha lite av Max gener. 

Nelson 2016 Nelson 2016

Tisdag 2016-11-08

Saknaden efter Max och Nelson sitter i, den släpper nog aldrig. Det blir nog en Leonbergervalp till våren. Kanske till och med en norsk....vi får se.
I morgon skall jag in på knäoperation. Sönerna tar hand om Rosangela med hjälp av hemtjänst.

Torsdag 2016-07-21

Idag fick Nelson somna in, 10 år och två dagar blev han. Kortet är taget i går eftermiddag.
Vi saknar honom jättemycket.

Nelson: till detta är jag nödd och tvungen..... Nelson: till detta är jag nödd och tvungen.....

Fredag 2016-06-24 Midsommarafton

Nelson mår bra frånsett att han är sur för att det inte blir nån promenad om det är för varmt ute, och det är det nu.
Annars lunkar det på för oss alla och det händer inte speciellt mycket.
Trevlig midsommar till alla våra vänner!

Lördag 2016-05-14

Nelson har varit på Blå stjärnan nu två gånger under en månad på grund av att han har svårt med andningen så fort han blir lite andfådd.
Första gången sa veterinären att han är bara gammal och hjärta och andning lät ok. Men efter 3 veckor så gick vi tillbaka och jag bad att få en annan veterinär samt hjärt och lung röntgen.
Veterinären Constatin Zanders lyssnade på Nelsons hjärta och lungor och bad mig springa två varv i korridoren. Han tittade på Nelson och sa direkt, Larynxförlamning. Förlamning av struphuvudet .
Nelson låter ju som han har krupp när han blir ansträngd.
Detta är vanligt på stora hundar och tydligen speciellt på Leonberger.
För säkerhets skull så togs röntgenplåtar på hjärta och lungor, och de visade inget ovnligt. Blodprov togs för att utesluta sköldkörtelproblem. Han skulle återkomma när de studerat röntgenplåtarna mera noggrant samt resultatet från blodprovet var klart.
Nu blir det korta promenader när det inte är för varmt ute. (tidig morgon och sen kväll).
 

Nelsons nya leksak. Nelsons nya leksak.

Onsdag 2016-03-30

Igår kväll tog vi årets första fästing, tråkigt.. Men Nelson är lika glad för det. Han är duktig på att "markera" om han fått en fästing, då kliar , eller tuggar han på det stället frenetiskt.
Annars är han pigg och glad, flåsar gör han när vi promenerar men det verkar som det inte är längden på promenaden som avgör det. Han pinnar på ialla fall. Det blir i hans takt och pigg är han.  
Sommardäcken åkte på igår, gott att slippa dubbdäcken.
Nu är allt sått som skall sås, tomaterna är omplanterade redan. 
Längtar efter våren nu.
Det enda som kan stoppa mig nu är en (två) annalkande knä-operation(er) har inte fått någon tid än....

Fortfarande lite snö i skogen. Fortfarande lite snö i skogen.

Lördag 2016-03-05

Nu har Nelson fått de två andra sprutorna, och knölen han har ovanför vänstra armbågen har inte växt, så den får vara.
Nelson är pigg och glad fortfarande och älskar sina skogspromenader, även om de är lite kortare än förr.

Skall börja så tomater och paprika nu i garaget.
För två veckor sedan planterade jag om citrusträden, och oj vad citronen började skjuta i höjden.
 

Denna bilden togs i veckan då Rosa var med i skogen. Denna bilden togs i veckan då Rosa var med i skogen.

Söndag 2016-02-14

Blev en promenad idag trots att mitt högerknä pajat. Det är artrosen som kommer och går. Blev erbjuden en operation med ny knäled på vänsterknät för ett år sedan men jag backade. Dels på grund av att jag behövdes för Rosangela och den värsta värken hade släppt vid det tillfället, men nu är det andra knät . Får se om jag klarar det med tabletter och knästöd.
Hursomhelst så gick det bra i skogen idag kanske på grund av det fina vädret och att Nelson verkar förstå att han ska ta det lugnt.
Han fick ialla fall tid att nosa extra länge på varje ställe....

 

Måndag 2016-01-25

Riktigt slaskigt idag . Rena isgatan i skogen, så det fick bli att kliva av vägen och in i snön, men Nelson tyckte inte illa vara...
På onsdag ska vi handla mat och olja till Nelson, det blir tyvvär inte samma Royal mobility som fötut, de har slutat mrd den. Nu blir det en ny typ av mobility med mindre pellets, får se hur det går.
Bilden är tagen den 20:e när vädret var ok, fast kallt.

Söndag 2016-01-17

Kallt idag. -20 imorse, men det blev bättre under dagen så vi kunde ta vår skogspromenad trots kylan.
Förra veckan var vi på blå stjärnan och vaccinerade Nelson, han fick sin rabies-spruta. Men de två andra sprutorna får vi vänta med då det inte är bra att ta dessa samtidigt. I övrigt var han vid god hälsa. Enligt veterinären, lite grumliga ögon dock, men inte så det påverkar hans syn nämvärt.
Han har en knöl som växer lite ovanför vänster armbåge, vi kollar den om ett par månader, vill ju inte operera i onödan.

 

Måndag 2016-01-04

Nyåret förflöt lugnt, vi var hemma. Tror att Nelson uppskattade detta, då alternativet var att följa med till bekanta för att fira nyår.
Han hade inga bekymmer med smällare eller raketer.
Kylan har kommit och det är halt på skogsvägarna, vi får dra oss in på skogsstigarna , där ör det mindre risk för att halka, för oss båda. Mina Ice-bugs används varje dag.
Den 11:e är det dags för Nelson att vaccineras och få en seniorkoll på Blå stjärnan, receptet på hans Rimadyl skall också förnyas.
Annar går dagarna som vanligt.
 

Torsdag 2015-12-17

Bilden är från den 13:e december då Rosa och jag var inne i Göteborg för att träffa leonbergerklubben som hade den årliga julpromenaden, vi deltog en liten stund och medverkade i det obligatoriska gruppfotot.
Vi hade tur med vädret, som annars inte har varit så roligt i december.

Måndag 2015-11-30

För drygt ett år sedan fick Max somna in, vi känner fortfarande hans ande här i huset.
Nelson är pigg och glad fortfarande, men lite besvärlig just nu. Det är nämligen fler tikar i området som löper... Då blir han lite jobbig och talar tydligt om att han vill ut på promenad så han kan lukta på varenda tuva.
Annars går allt sin gilla gång. Rosa tränar och ligger i och det går framåt hela tiden, men inte tillräckligt fort enligt henne själv...

 

Nelson i gräset Nelson i gräset
Torsdag 2015-11-05

Nelson poserar under promenaden genom det höga gräset på kalhygget. Det är den så kallade pensionärsrundan vi går ibland, lite kortare men ändå så att vi får lyfta på benen.

Igår körde jag skräp till återvinningsstationen, det var det sista från Christoffers rum, då han flyttat ut, han bor nu tillsammans med sin flickvän.
Rummet kommer att få sig en välbehövlig upprustning med färg både på väggar och tak. Så får vi se hur det blir med golvet.

Växthuset är nu vinterbonat med bubbelplast på insidan och alla ömtåliga växter är inflyttade.
 

Onsdag 2015-10-21

Matte och Nelson njöt av solen och värmen förra veckan. Ja Nelson vill ha det varmare nu på gamla dar. Speciellt när han ligger i sängen märks det, han blir tjurig när jag skall lägga mig, för då ligger han redan på min sida av sängen. Men blir nöjd då jag lagt mig och han kan hoppa upp mellan mig och matte.

Nelson har hämtat sig bra efter antibiotikakuren han fick på grund av hudinfektionen i ljumsktrakten. (runt pungen). Stackarn , det måste gjort ont.

Det har varit lugnt på fästingfronten, inga alls på länge, skönt. Mindre skönt är de förbannade älgflugorna som hoppar på mig i skogen, hittar någon varje dag.

Trädgården får vila nu, skall bara täcka rosorna när frosten kommer, har placerat frostkänsliga växter i växthuset och satt in en värmare. Jag kommer att sätta bubbelplast på insidan växthuset som isolering.

 

Två kompisar Två kompisar

Lördag 2015-08-15

Varmt idag, 29 grader i skuggan, men inne så är det svalt. Det är skönt för Nelson då han är påtvingad en tratt...  Han har nämligen en förhårdnad på vänster armbåge som han slickat på.
Men lurifaxen sätter sig och kliar med baktassen på armbågen, så han har fått en socka påsatt så att den döljer slicksåret.
Jag har beställt ett armbågsskydd så får vi se om det sitter bättre så han slipper tratten.

I morse gick vi ut tidigt för att sloppa värmen det var riktigt skönt, det tyckte Rosa också som följde med på rundan,. Det går ju bra när det är torrt ute och skogsvägen är slät. 

De har börjat provborra och sätta ut för järnvägen som skall gå inunder fygplatsen. Detta innebär att en del av vårt promenadstråk försvinner när järnvägen kommer.

Annars är allt väl med oss och Nelson är pigg och glad trots tratten.

 

Torsdag 2015-07-09

Det var ett tag sedan jag skrev i dagboken, men jag skriver lite nu. Nelson har det bra vi slipper plocka så många fästingar på honom både på grund av fästinghalsbandet samt att varje gång vi kommer från promenaden så borstar jag honom med kardan. Det slår aldrig fel, 3-4 krypande fästingar borstas ut varje gång.  Annars går dagarna, det går sakta framåt för Rosa. 

Nelson är glad att matte följer med på promenaden i skogen Nelson är glad att matte följer med på promenaden i skogen

Fredag 2015-04-03

Våren närmar sig men än är det kallt på morgnarna, -6 idag , brrr.
Det går lite lättare nu när vi fått en liten hjälpmotor så vi kommer upp för backarna. Båda två ser ju nöjda ut!
Idag så kommer sommarhjulen på bilen. Skall bli skönt att slippa dubbdäcken.
Nelson har blivigt flåsigare på sista tiden, men det kan ju bero på att det finns så många tikar i området och det är ju alltid nån som löper. Stackars Nelson.
Skall snart ta fram sättpotatisen (Amadine) och förgro dessa.
Annars flyter allt på, Det blir långsamt bättre.

 

Snart går jag ur ide Snart går jag ur ide

Onsdag 2015-03-04

Händer inte så mycket just nu, dagarna går och Nelson mår bra, och det andra är som det är.
Snart börjar jag så det gröna som skall utplanteras till våren, tomater, paprika, gurka, och lite blommor, mest tagetes. Har lite gamla planer på förbättringar i trädgården, om jah får lust vill säga. 
Sen blir det väl en och annan mc-tur också hoppas jag.

Nelson trivs i snön. Nelson trivs i snön.

Söndag 2015-01-24

Dagarna går och också promenaderna med Nelson varje dag. Han är så lycklig när vi skall gå ut. En pigg och glad gosse är han och väldigt tillgiven.
Han är en otrolig tröst för mig, hoppas att han förblir frisk länge till , trots allt är han 8 1/2 år.
Jag längtar till våren då trädgårdsarbetet kan börja.
Jag sålde ju min motorcykel i somras, men Rosas finns ju kvar så det skall bli skönt att få ta en tur och hälsa på vänner och bekanta.
Utanför snöar det och det blir väl till att köra en sväng med snöslungan senare.
Har tänt en brasa i kaminen , det värmer extra gott när snön viner på utsidan.
 

Tisdag 2015-01-06

Idag var vi på My Dog på mässan. Det var den internationella delen av leonbergerutställningen.
Här kommer ett kort härifrån.
Det var roligt att träffa hundmänniskor som vi känner sen tidigare.

 

Nelson var blyg inför tikarna. Nelson var blyg inför tikarna.

Måndag 2014-12-15

Nelson har varit lite moloken efter att Max gick bort. Men han har blivit mycket mer nära oss hela tiden och ligger hos oss i sängen en stund varje kväll.
Igår var vi i stan och träffade ett gäng som arrangerat en julpromenad med leonbergers. Det uppskattades av Nelson då han fick träffa en massa tikar. Han höll sig lugn gentemot de andra hannarna, det var skönt.
Vi gick inte med hela vägen utan vek av lite tidigare, då det blev kallt speciellt för Rosa som sitter i rullstol.
Vi var med Nelson till veterinären för att få mera Rimadyl utskrivet, de kollade då hans blod/leverstatus, men allt var ok.
En Rimadyl om dagen håller hältan borta och vi kan ta våran skogspromenad varje dag.
Vi går nästa enbart på små stigar i ojämn terräng, med tanke på att hans leder skall få bra träning (även mina).. 
 

Här vilar Max Här vilar Max

Lördag 2014-11-22

Nu har Max fått sin favoritplats hemma i trädgården. Vi hämtade hans urna nu i veckan. Idag lyste solen för första gången på en månad nästan, det var underbart!
Det blev en härlig men kylig skogspromenad för mig och Nelson.
Vi var inne i stan och fikade som vanligt i förmiddags.

2005-09-25 Max och husse 2005-09-25 Max och husse

Måndag 2014-11-03

Vår älskade Max har fått somna in.
Igår förmiddags på morgonen, fick jag hjälpa honom att resa sig upp han kunde inte längre.
Men det var ändå ett tungt beslut att ta. Johan följde med mig till Blå stjärnan.
När vi får hem stoftet skall det spridas på ett ställe som jag vet att Max trivts på.
Nelson tittar alltid en extra gång efter sin kompis när han går ut eller kommer in.
Max har lämnat ett bestående avtryck hos oss som den varmaste och godmodigaste hund som funnits.
Han kommer alltid att finnas i våra hjärtan. man vet ju att denna stunden kommer förr eller senare och ändå är det så otroligt tungt att bära den sorgen.
Farväl min älskade Max, du finns alltid med mig.

Lördagen 2014-10-25

Nu har hösten kommit på allvar, Max och Nelson kurar ihop sig inne.
Mattan som de ligger på köptes nyss , egentligen två stycken. Detta på grund av att Max är rädd för att gå på klinkersgolvet när det är blött, han slinter lätt då. Det blir svårare och svårare med balansen då han blir svagare  för varje dag i bakbenen. Men än finns det glädje och livslust i hans ögon, den gamle mannen.

Jag är lite orolig för Nelson då jag inte kan gå längre sträckor på grund av min knäartros som har blivit riktig illa. Men det får gå med smärtstillande tabletter så kan vi gå en bit ialla fall.

Rosangela och jag fikar ofta i stan på vårt favoritfik, de Lorenzo. Annars går dagarna, det blir långsamt bättre och jag kör henne till rehabträning 3 gånger i veckan . 
Vi var på bio förra veckan och tittade på Medicinen. På söndagen var vi ute och åt söndags middag med svägerskan och hennes sambo. Det ver på Nya varvets studios , mycket trevligt och god mat.

Det är så mycket jag skulle ha gjort i trädgården och det blir ju inte av, hoppas bara det går att ta igen senare. Lite deppigt just nu men det är som det är vi har alla våra up and downs.
 

Måndagen 2014-09-29

Första rejäla frosten tog dahliorna trots att jag täckte dom (-4 grader) Men vi får glädjas åt rosorna som tål frosten bättre.
Och i växthuset är det några få tomater kvar som håller på att mogna. Ja och så är det ett par gurkor också.
Max och Nelson trivs nu när det är svalare ute. Häromdagen när jag var i skogen med Nelson tog vi en avstickare som jag ångrade....Nelson ångade rakt in i ett tistelbestånd!! det tog en halv timma på plats att få bort allihopa.
Stackars Max kommer bara till brevlådan .. men han verkar trivas i alla fall med att gå och lulla hemma i trädgården.
Dagarna går med några fikor på stan samt Rosangelas träningspass.
 

Blomstervovven Max Blomstervovven Max

Tisdagen 214-09-02

Vi hade en härlig fikastund i trädgården med vovvarna. Bäst och passa på när vädret tillåter detta. 
Max fick en välbehövlig kloklippning idag då han inte sliter på klorna som han gjorde förr.
Som tur är så har vi varit befriade från fästingar den sista tiden, skönt.
Hoppas vädret håller i sig.

Max Max

Tisdagen 2014-08-25

Idag fick Max följa med ut i skogen, men efter 100 meter så gick det inte längre, han är för svag och vinglig, så vi gick tillbaka till bilen i hans takt. Det får bli trädgården för honom, tror att han trivs bäst med det. Märks på både Max och Nelson att det är höst i luften , de är piggare och flåsar mindre.
Jag sålde min motorcykel för ett par veckor sedan, har liksom tappat lusten. 
Annars går allt sin gilla gång, men till det bättre hela tiden,dock långsamt.
 

Lördagen 2014-07-26

Varmt! Men som tur är så har vi luftkonditionering så att hundarna och vi själva kan ha det lite drägligare. Men inte för det, det är alltid gott med en kopp kaffe under parasollen, det tycker både Max och matte . fast Max föredrar ju kallt vatten...
Dagarna går och saker och ting blir bättre. Vi gör dagsutflykter och fikar för det mesta.
Max mår bra och Nelsons hälta har försvunnit.

Magnolian  som blommade i Maj Magnolian som blommade i Maj

Torsdagen 2014-06-19

Nelson har en gång kvar på rehaben han har på Blå stjärnan. Men som det är nu får han gå på rimadyl, hältan släpper inte riktigt. Kanhända vi fortsätter med rehaben ett tag till, han misstycker ju inte att springa på rullbandet i bassängen.
Max är nyschamponerad, (till hans förskräckelse) men fin blev han. Hör och häpna jag får hålla igen med maten till Max han la på sig lite för mycket efter kastreringen.  Så nu är han tillbaka i "normalvikt" igen, men som sagt han har lagt på sig och det passar honom bra, för nu är han riktigt snygg.
Inga promenader blir det ju för Max det klarar han inte. Han blir svagare och vingligare i bakändan för varje dag den gamle mannen.
I "övrigt" så är det inga förändringar hemma.

Max tuggar förnöjsamt på sitt tuggben Max tuggar förnöjsamt på sitt tuggben

Måndagen 2014-05-05   Max fyller 10 år !

Gamle Max fyller 10 idag, fortfarande pigg men lite svag i bakändan. Promenader blir det inga mer, han orkar inte, utan han går och "skrotar" i trädgården och verkar trivas med det. Ett par gånger i vecka så tar vi bilen ut i skogen så han får känna på sina gamla revir i sin egen takt det brukar bli en 15 till 20 minuter.

Nelson är inne i en cartofenbehandlings-period, armbågarna värker på honom och han har kraftig hälta. Två sprutor har han fått, skall ha två till, tas en gång i veckan. Bassängträningen startar nästa vecka.

Annars så går dagarna och växthuset är igång. Tomaterna blommar redan. Jag har fått ha på värmefläkten några nätter då vi förra veckan hade -6 grader ett par nätter. Det var inte bra för en del perenner som tittat upp.

Nelson,  Christoffer och  Max Nelson, Christoffer och Max

Måndagen 2014-03-24

Det var ett tag sedan jag skrev, men vovvarna har det bra Max klarade operationen fint och allt läkte bra. Han är lite stel när han har vilat men pigg och glad i skogen.
Nelson har haltat lite så han går på Rimadyl nu så får jag se hur han är efter kuren. Det kanske blir en kur med cartofen igen om Rimadylen inte hjälper.
Första fästingen för säsongen tog jag på Nelson igår.
Idag har jag och vovvarna vårstädat i trädgården, jag rensar ris och skräp i prydliga högar och Nelson flyttar på högarna.... Men nu är det bara drivhuset som skall göras i ordning för säsongen.

Max undrar var all hans skog tar vägen Max undrar var all hans skog tar vägen

Torsdagen 2014-02-13

Igår blev Max opererad, Adenomsvulsten togs bort och han blev av med sin manlighet samtidigt.
Han var lite vinglig igår men idag är han sitt gamla jag igen stygnena till trots, får bara hålla koll på såret intill analöppningen så att det inte blir infekterat.
Det var med viss tvekan jag bestämde mig för operationen trots avrådan från några, med tanke på han är gammal samt att det alltid innebär en risk med narkos. Men hellre det än att adenomet skulle spricka och bli infekterat. Det går bra utan tratt han kommer inte åt såren i allafall.
Han åt lite i morse tillsammans med tabletterna han skulle ta några dar.

Max spanar Max spanar

Tisdagen 2014-01-28

Uppe tidigt imorse och fick hjälp av en god vän med oljebyte på Forden som skulle gjorts för ett tag sedan, men som inte blivit av för allt som hänt!
Tack Janne!
Kom hem sent på eftermiddagen och for direkt till Veterinären med Max och Nelson för sin årliga vaccination. Stackarna det blev ingen promenad idag, bara lite lek i trädgården. Skall försöka kompensera dom imorgon.
Fick provsvaren från veterinären angående Max , citat:"Cytologien, dvs mikroskoperingen av vätskan från knölen, var celltom. Det betyr att man då har fått ut vätska (som vi gjorde) men att denna ej innehold celler från förändringen. För Max sin del denna gången beror det trolig på att selva förändringen är en tunn kant med "celler" och att det produserar vätske (som är celltom) som utgör störsteparten av själva svulnaden man ser från utsidan."
Så veterinären vill skära ut hela eller delar av cystan, men det får vara. Den har inte växt nämvärt och Max verkar inte besväras av den.

Nelson och Max  Nelson och Max

Lördagen 2014-01-18

Lördag morgon. Morgonpromenad i snö -4 grader lite blåst o växlande sol och moln.
Max stortrivs!!! Inget flåsande o harklande inga tecken till att vara trött, det är gott att se Max i högform. Verkar vara en perfekt väderlek för Max.
Nelson är som han är, tror att han märker att Max trivs för de beter sig som två unghundar i skogen.

Jag har inte fått besked på Max prover än, men det är inget som brådskar, jag ville bara veta läget .

Det är ett under att inte Nelson stukar eller skadar sig när han har bråttom att se vem som ringer på dörren. Hans kurvtagningsförmåga är noll, speciellt på ett vått klinkersgolv. Men när han trillat så sprattlar han sig upp på benen igen , och glömt vad som hänt, det är viktigare att kolla vem som kom.
Nu skall vovvarna få mat, på menyn idag blir det smaksättning av torrfodret med färsk lever,
(fjäsk med Max ).

Nu är Nelson trött Nu är Nelson trött

Onsdagen 2014-01-15

Jag var med Max till Blå stjärnan i måndags, han har en körtel /tumör på svansen som växt lite. Jag ville ha kollat vad det var så att det inte var nåt som var infekterat. Har inte fått svar på proverna som togs än.

Det är roligt när jag kommer hem med Max och Nelson inte varit med. I vanliga fall så springer Nelson fram till mig först, men inte nu. Han springer fram till Max och slickar honom i mungipan ett flertal gånger. Efter en liten stund kommer han till mig och hälsar.

Vi fick en fin promenad idag, den gamla vanliga, men Max var pigg och skuttade omkring. Det har väl blivit lite extra fjäsk med tuggben också den sista tiden, men det är dom värda flera gånger om.
Jag blev riktigt orolig idag när Nelson började halta under promenaden. Tittade på högertassen, tack och lov, det var bara en isklump som satt mellan trampdynorna.
Max haltar inte, han är bara lite är hes och vinglar till i bakändan ibland när han kommer på nåt ojämnt.

När kommer matte hem? När kommer matte hem?

Måndagen 2014-01-06

Trettonde-dagen, kl.09 grått väder, har ätit frukost skall strax ut med vovvarna, sedan städa lite och ge vovvarna mat.
Fixade Max o Nelson med pälsvård o lite pedikyr.

Tänk om det vore sommar snart... Tänk om det vore sommar snart...

Torsdagen 2014-01-02

Vovvarna fick ingen ordentlig promenad idag, men det tar vi igen imorgon.

2013-11-30 Matte och vovvarna 2013-11-30 Matte och vovvarna

Söndagen 2013-12-28

Jag skulle ta ut vovvarna på promenad men det regnade så dom fick sin lunch istället. Senare sprack himlen upp och vi kunde ta rundan.
Bra med julskinka, men nu börjar jag tröttna på den. Som tur är, är den snart slut.  På nyårsafton är Christoffer o jag hemma  vid tolvslaget med tanke på vovvarna.

2013-09-15 samma väder o temperatur som  nu 2013-09-15 samma väder o temperatur som nu

Lördagen 2013-12-28

Det var riktigt gott väder en stund på dagen. Jag passade på att ta rundan med vovvarna medans vädret var ok. Max är tung i benen efter promenaden, det hörs när vi går på asfalten sista biten hem. Men i skogen märks inget, så jag vet inte hur jag skall tolka det. Nelson den eviga valpen skuttar omkring och är nyfiken på allt och alla.

Jag är nyss hemkommen från Huveröds på Backaplan och är nästan 2000kr. fattigare efter inköp av hundfoder och laxolja.

Cancerknölen har inte växt på Max, men det är ju för tidigt än för att kastreringen skulle kunna ha påverkat den. Vi får se, jag håller kollen.

Det var länge sedan jag såg på så mycket filmer på TV som nu. Men då går ju tiden.

Matte o Max Matte o Max

Juldagen 2013-12-25

Den 23:e fick Max en kemisk kastrering, med tanke på alla tikar som löper i området vi bor i. Han får ju ökad testosteronproduktion då och det är inte bra för den typen av cancer han har. Han skall ju gärna finnas hemma när matte kommer hem. Promenaderna har blivit lite si och så med. Julafton tog vi inga promenader, Christoffer Johan och jag var hos matte tre gånger. Förhoppningsvis blir det en rejäl promenad idag. (tidsmässigt) Maxen blir trött om vi går för fort. Sen är han så hes också.

Max och Matte Max och Matte

Lördagen 2013-12-21

Kände att jag blev tvungen att skriva lite i dagboken.
Promenaderna inskränker sig till den korta rundan, Max flåsar men det gör han oavsett om vi går den långa eller korta rundan. Vädret inbjuder ju heller inte till någon långpromenad. Sen att det går tre löptikar på samma vägar vi går kan bli jobbigt. Speciellt med två hannar som växer fast i marken när de nosar på de "goda" lukterna.

Julen blir hemma med grabbarna och vovvarna. Julgran och pynt får vara tills nästa år.
Vi önskar alla en god jul!

Max och husse Max och husse

Lördagen 2013-11-30

Äntligen kom vi på föreläsningen om den gamla hunden som Husdjurshälsan anordnat. Den blev ju inställd pga stormvarningen förra gången. Mycket bra föreläsning som gav oss mer förståelse för hur åldrandet påverkar våra hundar.

Det märks ju på Max att han inte är i sin gamla form längre, lite si och så med bakändan om han har för bråttom eller blir ivrig. Men i övrigt är det en pigg och glad gamling.

Nelson är som han är, växer aldrig ur valpstadiet. Vill alltid vara nära oss och gärna leka.
I veckan vägde jag vovvarna då jag tyckte att Nelson lagt på sig och Max inte väger tillräckligt. Vad Nelson beträffar hade han gått ner 2 kg!! 58 kilo vägde han. Men han får behålla den vikten då han är fin i hullet. Max vägde 57 kg och han borde väga lite mer, men eftersom han är såpass gammal får han behålla denna vikt med tanke på sina leder och att han skall orka med sina promenader varje dag, om än lite långsammare och kortare. Promenaden på morgonen brukar gå över ett kalhygge så att vovvarna får lyfta på benen när de kliver över kvistar och tuvor. Detta för att de skall behålla rörligheten i sina leder.
Sen får de ju också laxolja (omega 3) varje dag. Detta betonades speciellt på föreläsningen vi var på. Bra för hundar i alla åldrar och speciellt den gamla hunden som behöver friska leder.

I eftermiddags så mötte vi jaktlaget som just avslutat dagens jakt, det blev en räv som fick släppa livet till.
Ingen skabbräv utan en frisk och fin räv.
 

Nelson spanar efter hundflickor Nelson spanar efter hundflickor

Tisdagen 2013-10-29

Bill skriver. Jaha, och stormen blev det inget av. Men jag fick i alla fall plockat upp lite löst i trädgården igår innan "stormen", så det var ju lite nytta med den. Värmeljusen jag bunkrade har Rosangela nytta av, hon gillar att ha dom tända (där inte vovvarna kommer åt).

Det tråkiga var att vi skulle på en föreläsning som vi sett fram emot. Föreläsningen handlade om "Den gamla hunden", den blev inställd på grund av stormvarningen.

I söndags var vi inne i Göteborg och fikade, Nelson fick följa med. Han är lätt att ha med, lugn och oberörd trots mycket folk och ibland hög musik. Någon gång tittar han upp på mig för att ha kontakten. De enda gångerna som jag får ha extra koll på honom är när vi möter någon större hanhund.

Va!! Där ligger ju en bit levergodis! Va!! Där ligger ju en bit levergodis!

Dagen innan var vi och traskade Delsjön runt med Nelson. Max fick stanna hemma då den promenaden blir för lång för honom (Max håller inte med..).

Rosangela tränade olika inställningar med kameran. Men hon blev inte nöjd med resultaten. Hon kom på att hon hållt på och "lekt" med ISO-talen tidigare och hade hade ställt ISO talet på max. Därför blev bilderna gryniga.

Men det brydde sig Nelson inte om så länge han fick levergodis och plaska i vattnet. Han gillar inte att vara kopplad i vattnet. Men jag vet av erfarenhet att han kan ta sig långa simturer när inte husse får tag på honom och husse har ingen lust att bada i oktober...

Varför vill du inte bada med mig husse?


Fredagen 2013-10-03

Hej dagbok... Bill skriver.
Max och Nelson har det bra, de får sina promenader och är med i trädgården hela dagarna, det har ju varit fint väder ett tag nu.

Vi tog stygnen på Max förra veckan och såret hade läkt jättebra. Det är väl bara vikten på honom som inte är bra, 55 kg fortfarande. Jag fattar inte, han får ju mer mat än Nelson. Och han är ju inte hungrig heller så han får trugas. Nu får han färskfoder (Vom + helfoder) samt sitt vanliga Royal 8+. Nu kör jag detta ett tag så får vi se. Annars är båda hundarna pigga och glada.

Häromdagen såg jag en fin råbock som inte verkade det minsta rädd, han stod och tittade på oss medan jag plockade upp kameran ur ryggsäcken. Fick några bilder innan han tröttnade på att posera. Vovvarna märkte inte en rådjuret, utan gick och nosade efter annat i diket.

Det blev en tur med motorcykeln till Gottskär igår, Jönssons Café. Naturligtvis med deras underbara hallontårta och en kopp kaffe. Kanske blir en tur idag också efter surdegsbaket som pågår just nu.

Trädgården får grejas med i helgen, Dahliaknölarna skall ju upp. Vet bara inte hur jag kan hitta en kylig frostfri vrå att förvara dem i. Det löser sig nog. Alla känsliga växter är intagna för vinterförvaring i garaget. Där har jag anordnat belysning med timer så att de mår bra.

I går kväll var jag på föreläsning hos Hortikulturens vänner, det handlade om lökväxter. Föreläsaren jobbade på Botaniska trädgården i Göteborg, så han visste vad han pratade om. Det var inspirerande. Det bjöds även på kaffe med dopp.

Den 30:e denna månad skall min f d lärare i trädgårdsdesign Jonny Mattson hålla ett föredrag om engelska trädgårdar.

Nä,  nu får jag ta hand om surdegen som jäst första omgången.